ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 1964-1965. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. Θ. ΚΑΚΡΙΔΗ

Παρουσίαση

Το λαογραφικό υλικό που δημοσιεύεται εδώ, από το Αρχείο Ι.Θ. Κακριδή, έχει συγκεντρωθή από δασκάλους και δασκάλες της Κορινθίας, σχολικού έτους 1964-65, και προέρχεται από την Κόρινθο και από τα παρακάτω 28 χωριά της κεντρικής και ανατολικής Κορινθίας: Στιμάγκα, Χαλκί, Κρήνες, Κοκκώνι, Βραχάτι, Βοχαϊκό, Ζευγολατιό, Άσσο, Κάτω Άσσο, Βελληνιάτικα, Αρχαία Κόρινθο, Αλμυρή, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Εξαμίλια, Σολωμό, Αθίκια, Χιλιομόδι, Κουταλά, Σπαθοβούνι, Κοντόσταυλο ή Αρχαίες Κλεωνές, Άγιο Βασίλειο, Κλένια, Αγιονόρι, Στεφάνι, Κούτσι, Λεόντιο, Ψάρι.
Η αξία του υλικού αυτού είναι πολύτιμη σήμερα, ύστερα από 53 χρόνια, με την τεράστια οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη, που ισοπέδωσε ήθη και έθιμα και τόσες άλλες πλευρές του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Έτσι, αυτό το υλικό διασώζει άγνωστες σήμερα πλευρές της παράδοσής μας και μάς δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τις ρίζες μας και να ερμηνεύσουμε καλύτερα τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Η παρούσα έκδοση είναι μια προσφορά στον παραδοσιακό πολιτισμό της Κορινθίας και στις γενιές που έρχονται, αλλά και στους δασκάλους και τις δασκάλες που εργάστηκαν για την περισυλλογή και καταγραφή αυτού του υλικού, καθώς θα ξέρουν ότι ο κόπος τους δεν πήγε χαμένος. Παράλληλα, αφορά όλους τους μελετητές του λαϊκού πολιτισμού, γιατί δίνει πλούσιο υλικό για συγκριτική έρευνα και μελέτη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)